5 Stappen Naar Gezondere Ochtenden

woman, girl, freedom-591576.jpg

Wat is een beter moment van de dag om met een gezonde gewoonte te beginnen dan de ochtend? Het is waarschijnlijk het deel van je dag dat je sowieso op de automatische piloot draait, in ieder geval tot het weekend. Waarom zou je niet een nieuwe gezonde gewoonte toevoegen of een oude niet-zo-gezonde gewoonte vervangen in je dagelijkse ochtendroutine? Ik geloof dat als je je dag begint met het maken van keuzes die goed zijn voor je gezondheid en goed voor je algehele welzijn, je meer kans hebt om de rest van je dag door te gaan met het maken van gezondere keuzes.

 

Hier zijn enkele gezonde gewoonten die het proberen waard zijn:

 

1. Begin je dag met een tongschraper.

“Tong-wat?” denk je waarschijnlijk. Dat is een klein, licht afgerond U-vormig stuk gereedschap, dat wordt gebruikt om zachtjes je tong schoon te maken. Door ’s ochtends als eerste je tong te schrapen, worden alle gifstoffen en bacteriën verwijderd die zich ’s nachts op je tong hebben opgehoopt. Als we slapen, rust ons lichaam niet alleen, maar ontgift het ook en het afval van dit proces verzamelt zich op de tong omdat de productie van speeksel wordt verminderd. Deze eenvoudige maar effectieve stap helpt voor een betere mondhygiëne, een frisse adem en een verbeterde smaak. Als we de tong niet reinigen, worden alle gifstoffen terug in ons systeem opgenomen, wat kan leiden tot ziekten en een zwakke immuniteit.

 

2. Drink een groot glas warm water.

Als we slapen droogt ons lichaam uit, en als je de dag begint met 400-500 ml warm water, kun je de watervoorraden van je lichaam aanvullen. Wanneer we water drinken op een lege maag, wordt het sneller opgenomen in alle cellen en dat heeft volgens verschillende onderzoeken meerdere voordelen voor onze gezondheid. Het helpt zeker bij de stoelgang, verhoogt de stofwisseling, verbetert huid en haar en helpt je nieren vrij te houden van stenen.

 

3. Mediteer en stel een intentie vast.

Neem de tijd om verbinding te maken met jezelf en jezelf te aarden, voordat je je verantwoordelijkheden voor de dag oppakt of door je telefoon gaat scrollen. Dit geeft je helderheid van geest en een innerlijke rust om mee te nemen in je dag. Als je geen 20 minuten kunt nemen om te mediteren, is het beter om dit zelfs maar 3 minuten te doen dan het helemaal niet te doen. Ga op een stoel zitten met je voeten plat op de grond of ga in de meditatie houding op de grond zitten, sluit je ogen, concentreer je op je hartruimte en adem gewoon. Wanneer je klaar bent met je meditatie, voel dan hoe je je vandaag wilt voelen en stel die intentie vast. Zeg het hardop om de boodschap naar het Universum te sturen en lach naar jezelf.

 

4. Absorbeer het ochtendlicht.

Deze stap in je ochtendroutine is niet alleen goed voor je energie gedurende de dag, maar zorgt ook voor succes in de nacht omdat het helpt om beter te slapen. Het is wetenschappelijk bewezen dat als zonlicht je ogen bereikt kort nadat je wakker wordt, het een neuraal circuit in je hersenen activeert dat de timing van het vrijgeven van de hormonen cortisol en melatonine regelt. Het vrijgeven van cortisol in de ochtend helpt je om je overdag fris, alert en gefocust te voelen. Maar wat ook heel belangrijk is, het stelt een timer in voor je lichaam om melatonine vrij te geven. Dit is het hormoon dat je ’s avonds slaperig maakt. Er is een bijzonder kwaliteit- en kleurencontrast in het ochtendlicht dat de activering van het cortisol activeert, en je kunt het later op de dag niet uit het zonlicht halen. Dus stap gewoon naar buiten of ga voor een open raam staan en geniet van de ochtendlucht.

 

5. Beweeg je lichaam.

Sla cafeïne over en ga bewegen. Als je kunt, kun je blootstelling aan het ochtendlicht het beste combineren met een stevige wandeling naar buiten.Door oefeningen te doen, worden de dopaminesystemen van je hersenen in de “actieve” modus gezet, wat je een hogere mate van motivatie en alertheid geeft. Dit geeft je een boost van energie en mentale helderheid tijdens de dag.

 

Als je het gevoel hebt dat het opnemen van alle bovenstaande gewoonten op dit moment te veel is, begin dan met één verandering per keer en voeg de volgende toe na 3-4 weken. Zodra je de voordelen opmerkt die deze eenvoudige ochtendactiviteiten je opleveren, ben je meer gemotiveerd om je levensstijl te verbeteren en heb je meer wilskracht om vast te houden aan de gezonde gewoonten.

Veel liefs!

Related articles

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod