6 praktische tips voor meer vitale energie in het winterseizoen

Ik heb een aantal praktische tips voor je over hoe je jezelf kunt koesteren op een manier die in harmonie is met de winter:

 

1.VOEDSEL.

Je kunt je nieren versterken door meer soepen en wortelgroenten aan je dieet toe te voegen. De nieren houden van veel warm vocht in de vorm van soepen en langzaam gekookt seizoensvoedsel zoals pompoenen, aardappelen, wortelen, knolselderij, kool, champignons en een kleine hoeveelheid zeezout. Hier is een uitgebreide lijst van voedingsmiddelen die goed en slecht zijn voor de nieren:

Voedingsmiddelen die Nier Yin bevorderen

  • tarwe, haver, rijst, gierst, gerst
  • plantaardige yoghurt, tofu, tempeh
  • noten en zaden, vooral zwarte sesamzaadjes
  • adzukibonen, zwarte bonen, mungbonen, sojabonen, kidneybonen,
  • courgette, pompoen, aardappelen, zoete aardappelen, snijbonen, bieten, champignons, spirulina
  • appels, bananen, bosbessen, bramen, meloenen, perziken, moerbeien, mango, kokosnoot
  • olijfolie, lijnzaadolie, amandelolie
  • Als je dierlijke producten eet: eieren, kip, eend, makreel, sardines, oesters, mosselen, kokkels, inktvis, inktvis, baars, zeewier, kelp, paling

Voedingsmiddelen die je moet beperken of vermijden

  • pepers, kaneel, knoflook, gember, uien, sjalotten, prei, basilicum, kruidnagels, wasabi, koffie, azijn, augurken, thee, lam, garnalen, kalfsvlees, citrusvruchten, sigaretten, alcohol en recreatieve stimulerende middelen

 

2.RUST UIT EN GA NAAR BINNEN.

Breng je focus naar binnen en erken liefdevol je angsten door meditatie, schrijven en contemplatie. Yoga Nidra is zo’n prachtige oefening om je te helpen je te verbinden met de essentie van het element Water en je te ondersteunen in stilte en vrede. Je kunt veel mooie begeleide Nidra sessies vinden op Spotify van Nids Nidra of in het Nederlands op Youtube.

 

3.ENERGETISCHE MASSAGE EN ACUPRESSUUR.

Deze Oosterse methoden zullen je nierenergie en immuunsysteem stimuleren. Tijdens de donkere maanden houden regelmatige behandelingen je energie en humeur op peil en houden ze verkoudheid en griep op afstand. Begin nu! Je kunt HIER je afspraak online boeken!

 

4.WARME KLEDING.

Draag kleding die de nieren en blaas voedt en ondersteunt. Trek wollen sokken aan om je voeten en enkels warm te houden (nier- en blaasmeridianen hebben daar veel belangrijke acupunctuurpunten).  Draag warm ondergoed en lange ondershirts om je onderrug altijd bedekt en warm te houden.

 

5.ESSENTIËLE OLIËN.

Essentiële oliën hebben een natuurlijke, levende, vitale energie en het vermogen om ons lichaam en onze geest te verkwikken, energie te geven en te versterken. De beste oliën die de kwaliteiten van het element Water versterken zijn: Jeneverbes, Cederhout, Cipres, Tijm en Geranium. Je kunt een paar druppels in een diffuser doen en hun aroma inademen, je kunt ze mengen met een massageolie (pure amandel- of sesamolie zijn geweldig) en ze in pijnlijke gewrichten en spieren wrijven. Je kunt een paar druppels gebruiken en achter je oren en onder je voeten wrijven of ze in een warm (voeten) bad doen.

 

6.YOGA

Het waterelement houdt van stilte, rust en ruimte. Met yoga kun je gemakkelijk een diepe innerlijke rust bereiken in je lichaam, geest en ziel, vooral als je er een dagelijkse beoefening van maakt.

De Benen-Tegen-de-Muur (Viparita Karani) yogahouding is geweldig voor het ondersteunen van je Blaas meridiaan die langs je benen en ruggengraat loopt. Het is diep herstellend voor het zenuwstelsel, lage rugpijn en vermoeide benen.

Voor deze oefening is het fijn om een lekkere deken te gebruiken om je warm te houden, een bolster voor onder je heupen, een klein kussen onder je hoofd en misschien zelfs een oogkussen om je meer rustig en geborgen te voelen. Om in de houding te komen ga je op je rug liggen met je zitbotten zo dicht mogelijk tegen de muur als voor jou comfortabel is en strek je je benen uit tot tegen de muur, zodat de achterkant van je benen er helemaal tegenaan rusten.

Het kan heel goed voelen om een bolster onder je heupen te leggen. Ik raad aan om deze houding minstens 10 tot 15 minuten te beoefenen, het beste tussen 15.00 en 19.00 uur, wat volgens Traditionele Chinese Geneeskunde blaas- en niertijd is.

 

Veel liefs,

Monika

 

Related articles

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod