7 manieren om je eetgewoonten te verbeteren

Ik geloof dat voeding een van de beste middelen is waar iedereen gemakkelijk toegang toe heeft om een gezond en fit lichaam en geest te creëren. Onze lichamelijke en mentale gezondheid wordt niet alleen beïnvloed door wat we dagelijks eten, maar ook door de tijden waarop we eten en drinken, de snelheid waarmee we eten en zelfs het feit of we alleen eten of in een sociale omgeving.


Hieronder vind je een lijst met eenvoudige aanpassingen aan je eetgewoonten die je vandaag al kunt doorvoeren. Kijk hoe je je voelt bij elke verandering die je aanbrengt, zowel lichamelijk als geestelijk. Welke verbeteringen kun je opmerken in je spijsvertering, je stemming, slaap- en energieniveau?


1. Eet veel groenten en fruit.
Ik raad aan om elke dag minstens 7 porties (een portie is 80 gr) verschillende groenten en fruit te eten. Het beste is als je ze vers kunt eten, maar buiten het seizoen kun je diepvriesproducten of producten uit blik gebruiken. Eet je groenten en fruit in de minst bewerkte vorm en laat ze waar mogelijk ongeschild (aardappelen, wortelen, appels, peren).


Het is eigenlijk makkelijker dan je denkt. Maak het je doel om je maaltijden in zoveel mogelijk regenboogkleuren te maken, zodat je de hele variatie krijgt van wat de natuur te bieden heeft. Je kunt als ontbijt een gezonde smoothie mixen met fruit en bladgroenten. Je kunt elk seizoen een mooie, geurige groentecurry maken. En je kunt snel een lunchsalade maken met een mix van verse en gekookte of gebakken groenten.


2.Maak vezelrijke zetmeelrijke koolhydraten de basis van je hoofdmaaltijd.
Zetmeelrijke koolhydraten zijn onder andere aardappelen, granen zoals rijst, haver en gierst, en producten gemaakt van bloem, zoals brood en pasta. Kies altijd voor vezelrijkere en volkoren varianten, zoals volkoren zuurdesembrood en -pasta, zilvervliesrijst of aardappelen met schil. Deze voedingsmiddelen bevatten veel meer vezels dan witte of geraffineerde zetmeelrijke koolhydraten. Ze geven je niet alleen langer een vol gevoel, maar zijn ook een belangrijke bron van micro-elementen en mineralen en oplosbare vezels die goede darmbacteriën voeden.


Ik adviseer om bij elke hoofdmaaltijd minstens één zetmeelrijk voedingsmiddel te eten en geen vetten toe te voegen als je dit soort voedsel kookt, omdat dat het caloriegehalte verhoogt en het moeilijk verteerbaar maakt. Sommige mensen denken dat zetmeelrijke voedingsmiddelen dikmakers zijn, maar het zijn eigenlijk de vettige toevoegingen waarmee we ze serveren. Koolhydraten bevatten minder dan de helft van de calorieën per gram van wat vetten leveren.


Een belangrijk advies als het gaat om het verhogen van de consumptie van planten, volle granen en bonen. Deze voedingsmiddelen bevatten veel oplosbare vezels, waardoor ze erg gezond zijn voor je darmen en algehele gezondheid. Als je tot nu toe nauwelijks vezelrijk voedsel at, begin dan langzaam met kleine porties verspreid over de dag en verhoog de porties elke 3-5 dagen. Je darmen zullen bevolkt raken met gezonde bacteriën als je consequent vezelrijk voedsel eet, maar om een opgeblazen gevoel en buikkrampen te voorkomen, begin je klein en bouw je het op.


3.Elimineer hoog- en ultrabewerkt voedsel.
Hoog bewerkte voedingsmiddelen zitten vol zout, suiker en conserveringsmiddelen. Ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn gemaakt van weinig of geen natuurlijke voedingsmiddelen en bevatten meestal chemische stoffen die je thuis niet zou gebruiken bij het bereiden van voedsel, zoals: gehydrolyseerde eiwitten, gemodificeerd zetmeel, gehydrogeneerde oliën, kleurstoffen, smaakstoffen, maïssiroop met een hoog fructosegehalte, kunstmatige zoetstoffen, emulgatoren en vulstoffen. Deze voedingsmiddelen zijn op de lange termijn schadelijk voor je gezondheid.


Je kunt deze voedingsmiddelen eenvoudig elimineren door ze te vervangen door hele voedingsmiddelen, zoals verse groenten, fruit, granen, noten, zaden en peulvruchten. Begin met het lezen van de etiketten van alle voedingsmiddelen die je koopt om te controleren of ze vrij zijn van toegevoegde suikers, conserveringsmiddelen, emulgatoren en andere chemische stoffen.


Als je een snelle snack nodig hebt, vervang koekjes, chips of chocolade dan door vers of gedroogd fruit, rauwe noten en zaden of schone hummus en gehakte groenten. Vervang kant-en-klare en voorverpakte maaltijden door eenvoudige zelfgemaakte maaltijden met weinig ingrediënten. Betrek alle gezinsleden bij het maken van hun favoriete gezonde maaltijden.


4.Verminder dierlijke producten en zuivel.
Er is niets in dierlijke producten en zuivel dat bijdraagt aan je gezondheid dat je niet zou kunnen krijgen van een gevarieerd plantaardig dieet. Integendeel, er zijn meerdere onderzoeken beschikbaar die de gezondheidsrisico’s van de consumptie van dierlijke producten en zuivel aantonen.


Onderzoekers hebben geschat dat een plantaardig dieet ongeveer 98% van onze inname van dioxine zou kunnen elimineren. Dioxines zijn zeer giftige verontreinigende stoffen die zich ophopen in vetweefsel. Ze zijn bijna allemaal afkomstig van dierlijk vet en worden aangetroffen bij mensen die vlees, vis en zuivel consumeren.


Onderzoeken die meer dan 50 jaar duurden, toonden aan dat mensen die één of meer dagen per week vlees aten significant meer diabetes hadden. Hoe vaker vlees werd gegeten, hoe vaker de ziekte optrad.


Uit een onderzoek onder meer dan 400.000 mensen blijkt dat het vervangen van slechts 3% van de calorieën uit dierlijke eiwitten door plantaardige eiwitten al gepaard ging met een vermindering van 10% van het algehele sterfterisico.


5.Elimineer alcoholische dranken.
Er is genoeg bewijs dat zelfs lichte alcoholconsumptie kanker en hersenschade kan veroorzaken. Helaas is het publiek zich nog steeds onvoldoende bewust van het verband tussen alcoholgebruik en ernstige gezondheidsrisico’s.

 

Aangezien het drinken van alcohol geen voordelen heeft, adviseer ik om alcoholische dranken tot nul te reduceren. Als iemand je probeert te overtuigen van de voordelen van resveratrol in rode wijn, kun je meer dan 20 jaar onderzoek aanhalen waaruit blijkt dat het eigenlijk geen voordelen heeft voor de gezondheid van het hart. Je kunt meer te weten komen in deze korte video:
https://nutritionfacts.org/video/the-best-source-of-resveratrol/

 

6. Kauw je eten grondig.
Zittend eten, in een ontspannen omgeving en je eten goed kauwen is van fundamenteel belang voor een goede spijsvertering. Kauwen is de eerste stap in het verteren van voedsel. Het helpt de maag bij het verwerken van voedsel door het in kleinere stukjes te breken en zetmeel voor te verteren met het enzym amylase dat deel uitmaakt van speeksel.

 

Kauwen verhoogt de speekselproductie om het doorslikken van voedsel te ondersteunen, het verhoogt de productie van spijsverteringsenzymen en activeert de productie van zoutzuur in de maag. Deze stoffen zijn nodig voor een goede vertering en voor het reguleren van de pH in de maag, het verhogen van de zuurtegraad en het helpen bij het afbreken van voedsel. Het is ook makkelijker voor je lichaam om voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen, uit het voedsel op te nemen als je elke hap goed kauwt.


Als voedsel niet goed gekauwd wordt, komen er grotere stukken in het spijsverteringskanaal terecht die problemen veroorzaken zoals gas, een opgeblazen gevoel of constipatie of zelfs hoofdpijn en weinig energie omdat de spijsverteringsorganen extra hard moeten werken om hun werk te doen.

 

7. Drink veel en op de juiste momenten.
We weten allemaal dat veel drinken essentieel is om gehydrateerd en gezond te blijven. De algemene aanbeveling is 1,5 – 2 liter per dag, naast het vocht dat je binnenkrijgt uit het voedsel dat je eet. Je kunt officieel alle niet-alcoholische dranken meetellen, maar mijn advies is om het voornamelijk water te laten zijn, inclusief kruidenthee, groene thee, versgeperste sappen en schone plantaardige melk.

 

Het is belangrijk om te weten hoe en wanneer je vocht moet drinken. Vermijd het drinken van vloeistoffen tijdens en vlak na de maaltijd, omdat vloeistoffen de spijsverteringsenzymen verdunnen en je spijsvertering vertragen. Het is goed om tot 20 minuten voor de maaltijd te drinken, vooral warm water met een kneepje citroensap of verse gemberthee kan je maag klaarmaken voor voedsel. Wacht minstens 1 uur na een maaltijd voordat je iets gaat drinken. Als je je spijsvertering wilt helpen, maak dan een kruideninfusie van venkel-, koriander- en komijnzaad of een infusie van muntblaadjes en nip daar langzaam aan. Vergeet niet om meer te drinken bij warm weer, tijdens het sporten, als je met het vliegtuig reist of ziek bent met koorts.

 

Ik hoop dat je je met deze paar eenvoudige maar diepgaande veranderingen energieker, lichter en beter in je lichaam gaat voelen.

 

Je kunt er helemaal voor gaan en ze allemaal tegelijk doorvoeren of je kunt beginnen met elke paar weken een verandering in je eetstijl toe te voegen. Onthoud dat het allemaal draait om consistentie en er plezier in hebben. Maak het niet te serieus of te rigide. Als je terugvalt in je oude gewoonte, pak het dan gewoon weer op. Zoek iemand die deze reis samen met jou wil maken, zodat je elkaar kunt steunen, of maak er een lifestyle-upgrade voor het hele gezin van.


Ik stuur je veel liefde!

Related articles

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod