Alles wat je over chakra systeem moet weten

De chakra’s zijn de energiecentra van het lichaam. De eerste schriftelijke vermelding van chakra’s komt uit de Veda’s, oude Indiase teksten van 1500 en 500 voor Christus. De chakra’s bevinden zich langs de ruggengraat, beginnend bij de basis en omhoog lopend naar de kruin van het hoofd. Volgens de oude geschriften hebben chakra’s de vorm van een kleine sfeer of een bal en bevinden ze zich in het energetische ruggenmerg, binnenin het fysieke ruggenmerg.
 
Er is een oneindig aantal chakra’s in het menselijk lichaam, maar er zijn 7 hoofdchakra’s die herkend worden vanwege hun specifieke vibratie, kleur, symbool en geluid. Deze 7 hoofdchakra’s zoals ze in het lichaam voorkomen zijn:
 
1e – Wortelchakra (Muladhara)
Symbool: een lotusbloem met 4 bloemen, een vierkant en een naar beneden gerichte driehoek. Deze elementen vertegenwoordigen de 4 aspecten van de menselijke geest, die zich verenigen om de geboorte van het menselijk bewustzijn te vormen.
Kleur: Rood
Element: Aarde
Mantra: “Lam”
 
2e – Heiligbeen Chakra (Svadhishthana)
Symbool: een maansikkel en zes lotusbloemblaadjes. De cirkels en de maansikkel staan voor de cyclische aard van leven, dood en wedergeboorte, terwijl de 6 bloemblaadjes de 6 negatieve aspecten van onze natuur uitbeelden die we moeten overwinnen om dit chakra te openen.
Kleur: Oranje
Element: Water
Mantra: “Vam”
 
3e Zonnevlechtchakra (Manipura)
Symbool: een naar beneden gerichte driehoek in een lotusbloem met tien bloemblaadjes. De tien bloemblaadjes symboliseren tien negatieve karaktereigenschappen die we moeten overwinnen, terwijl de driehoek het vuur van de kundalini energie is die onze innerlijke kracht aangeeft.
Kleur: Geel
Element: Vuur
Mantra: “Ram”
 
4e Hartchakra (Anahata)
Symbool: twee driehoeken die elkaar kruisen om een yantra te vormen die de balans van yin en yang symboliseert. Aan de buitenkant staat een lotusbloem met 12 bloemblaadjes die de twaalf goddelijke kwaliteiten symboliseren die met het hart worden geassocieerd.
Kleur: Groen
Element: Lucht
Mantra: “Yam”
 
5de Keel Chakra (Vishuddha)
Symbool: een 16-bladige lotusbloem die een omgekeerde driehoek omringt met daarin een cirkel. Dit staat voor spirituele groei en de zuivering van lichaam, geest en ziel.
Kleur: Blauw
Element: Ruimte
Mantra: “Ham”
 
6e – Derde Oog Chakra (Ajna)
Symbool: een omgekeerdedriehoek in een cirkel tussen twee lotusblaadjes. De twee bloemblaadjes en de naar beneden gerichte piramide staan beide voor wijsheid en benadrukken de rol van het hemelse oogchakra in onze reis naar spiritueel bewustzijn.
Kleur: Indigo
Element: geen element
Mantra: “Om”
 
7e – Kroon Chakra (Sahastrara)
Symbool: een ring van duizend lotusblaadjes die een omgekeerde driehoek omringen. Dit symboliseert het opstijgen van goddelijke energie in de Kroonchakra, wat spirituele bevrijding en verlichting brengt.
Kleur: Violet
Element: geen element
Mantra: “Aum”
 
Elk chakra straalt een andere kleur en energie uit en is verbonden met een bepaalde klier van de bepaalde regio waar het zich in het lichaam bevindt. Elke chakra heeft ook te maken met specifieke spirituele, emotionele, psychologische en fysieke aspecten van ons wezen. Ze kunnen ook worden gezien als energievortexen die onze zeven bewustzijnsniveaus symboliseren. We bewegen van het lagere zelf, of een onbewuste staat, naar het hogere zelf, of een bewuste staat, door van de Wortel- naar de Kroonchakra te gaan.
 
De chakra’s dienen als distributiecentra die de vijf prana’s (prana betekent energie of levenskracht) naar de bijbehorende lichaamsgebieden transporteren. In het ideale geval stroomt energie vrij in en uit de chakra’s en zijn ze voortdurend in beweging.
 
Als een chakra uit balans is, kan er te weinig energie in stromen of kan deze volledig geblokkeerd raken, of juist dat er te veel energie in dat specifieke gebied stroomt. Er zijn veel factoren die er invloed op kunnen hebben, zoals onze levensstijl, omgeving, mensen met wie we tijd doorbrengen, ervaringen uit het verleden of trauma’s. Hoewel Reiki en de chakra’s uit twee verschillende oude tradities komen, hebben ze veel overeenkomsten omdat het allemaal terugkomt op het concept van levenskracht (Prana of Ki) en de erkenning dat de energie vrij door deze centra moet stromen om een optimale gezondheid en welzijn te behouden.
 

Ik stuur je heel veel ❤️!

Related articles

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod