Gezond eten hoeft niet duur te zijn!
Lees over mijn Top 10 kostenbesparende tips.
Veel mensen denken dat je veel geld moet uitgeven om gezond te eten. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Integendeel, de kosten van niet-zo-gezond fastfood, kant-en-klaarmaaltijden en snacks kunnen zich vrij snel opstapelen en na verloop van tijd erg duur worden. Mijn persoonlijke ervaring is dat gezond eten zowel op de korte als op de lange termijn geld kan besparen, vooral als je je houdt aan een paar basisprincipes bij het inkopen, kiezen en bereiden van je eten.
Hier zijn 10 eenvoudige tips waarmee je geld kunt besparen en toch gezond kunt eten:
Eet meer plantaardig voedsel, ook als eiwitten.
Plantaardige eiwitten zoals bonen, linzen, kikkererwten, tofu en tempeh zijn vaak veel goedkoper dan dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en gevogelte. Bovendien zijn deze voedingsmiddelen rijk aan eiwitten, vezels en allerlei andere essentiële vitaminen en mineralen. Ze zijn gemakkelijk te verwerken in recepten zoals stoofschotels, soepen, salades en roerbakgerechten. Maak van plantaardig voedsel een centraal thema in je voeding en als je dierlijke producten wilt eten, doe het dan af en toe. Meer plantaardige eiwitten eten betekent niet dat je veganist moet worden.
Plan je maaltijden vooruit.
Ontwerp een weekmenu en stem je boodschappen af op de maaltijden op het menu. Zo voorkom je voedselverspilling en bespaar je niet alleen geld, maar ook tijd. Een van mijn favoriete methodes voor het plannen van maaltijden is om een paar recepten te vinden die dezelfde set ingrediënten gebruiken om gedurende de week af te wisselen. Ik begin met het kiezen van een paar soorten volle granen en peulvruchten als basis. Daarna wissel ik groenten en fruit, specerijen en kruiden af voor elke maaltijd. Dit helpt me om mijn boodschappenlijstje te stroomlijnen terwijl ik gefocust blijf op het toevoegen van voldoende variatie aan mijn voeding. Afwisseling is de sleutel tot een gezonde darm en een breed spectrum aan voedingsstoffen.
Koop voedsel in de minst bewerkte vorm en kook thuis vanaf nul.
Veel voedingsmiddelen zijn goedkoper in een minder bewerkte vorm. Een kop bloemkool is bijvoorbeeld goedkoper dan schoongemaakte en gesneden bloemkoolroosjes in een plastic zak. Een blok kaas is goedkoper dan geraspte kaas. Hele granen, zoals zilvervliesrijst en haver, zijn per portie ook goedkoper dan de meeste bewerkte granen. Deze minder bewerkte voedingsmiddelen worden ook vaak in grotere hoeveelheden verkocht en leveren meer porties per verpakking op.
Daarom is zelf thuis koken in plaats van halfproducten of voorverpakte maaltijden kopen één van de meest effectieve manieren om gezond te eten met een budget. Als je je eigen eten bereidt, heb je ook volledige controle over wat je op je bord legt. Het helpt je ook de inname van toegevoegde suikers, zout en kunstmatige ingrediënten te verminderen.
Kies seizoensgebonden en lokale producten.
Seizoensgroenten en -fruit zijn vaak betaalbaarder dan voedsel dat buiten het seizoen wordt geproduceerd. Dat komt omdat ze op het hoogtepunt van hun rijpheid worden geoogst en niet ver worden vervoerd, waardoor de kosten lager zijn. Producten in het seizoen, zijn ook verser en smaakvoller.
Koop in bulk.
Ik heb mijn voorraadkast altijd gevuld met voedingsmiddelen die lang houdbaar zijn en goedkoper zijn als je ze in bulk koopt. Ik winkel vaak in online winkels, zoals: www.nl.pit-pit.com , www.denotenshop.nl of wwww.asianfoodlovers.nl.
Hier is een lijst met gezonde voedzame producten die je het beste in bulk kunt kopen:
- Granen (alle soorten rijst, gierst, quinoa, boekweit, teff, haver, amarant, gerst, polenta)
- Pasta (alle soorten linzenpasta, boekweitpasta, rijstpasta en -noedels, volkorenpasta)
- Bonen en peulvruchten (alle soorten gedroogde bonen, maïs en linzen of bonen, maïs en linzen uit blik)
- Meel (bij voorkeur volkorenmeel, zoals: spelt, tarwe, rijst, haver, teff, kikkererwten, maïs, boekweit)
- Kokossuiker of ahornsiroop
- Extra vierge olijfolie of pure kokosolie (ik kook zonder oliën, maar als je het moeilijk vindt gebruik je deze oliën in zeer kleine hoeveelheden)
- Noten en zaden (alle soorten rauwe noten, sesamzaad, chiazaad, zonnebloempitten, pompoenpitten)
- Gedroogd fruit (dadels, abrikozen, pruimen, rozijnen, vijgen)
- Tomatenproducten in blik of fles (passata, concentraat, gehakte tomaten)
- Gedroogde specerijen en kruiden
Probeer kleine Marokkaanse, Turkse of Chinese winkels.
Deze zijn beter gevuld met verse producten, bulkverpakkingen granen en peulvruchten en zijn vaak goedkoper en net zo goed (zo niet beter) van kwaliteit.
Controleer aanbiedingen en kortingen in de supermarkten.
De meeste supermarkten bieden wekelijkse aanbiedingen en kortingen, maar je moet hier heel voorzichtig en kritisch zijn. Wat je in de kortingsfolders van de supermarkten ziet, zijn helaas vaker ongezonde bewerkte voedingsmiddelen met toegevoegde suiker, te veel zout en kunstmatige toevoegingen, die niet genoeg voedingsstoffen bevatten om een goede voedzame maaltijd te vormen. Je kunt het beste een voorraad aanleggen van houdbare producten die in de aanbieding zijn, bijvoorbeeld: rijst, bonen, peulvruchten, kruiden, diepvriesproducten en groenten in blik. Als je thuis een vriezer hebt, kun je ook vers fruit en groenten inslaan als ze in de aanbieding zijn en ze dan snijden of hakken in de vorm die je in je maaltijden wilt gebruiken en invriezen in de porties die je normaal voor het koken zou gebruiken.
Gebruik diepvriesgroenten en –fruit.
Diepvriesfruit en -groenten bieden dezelfde waardevolle voedingsstoffen als verse soorten, maar zijn veel langer houdbaar en goedkoper. Ik houd graag voldoende bevroren fruit bij de hand om in smoothies te gooien of door mijn chia of havermout te mengen. Diepvriesgroenten zijn ook een geweldige toevoeging aan roerbakgerechten of kunnen worden gebakken, gesauteerd of geroosterd voor een eenvoudig gerecht.
Vries je eigen ingrediënten of maaltijden in.
Als je moeite hebt met het opmaken van vers fruit en groenten die je in de aanbieding hebt gekocht, overweeg dan om ze te snijden en in te vriezen in porties ter grootte van een maaltijd. Je kunt hetzelfde doen met restjes van maaltijden die je hebt gekookt, zodat je minder voedsel verspilt.
Bewaar je restjes.
Veel delen van producten worden meestal weggegooid tijdens het koken. Er zijn echter veel interessante en creatieve manieren waarop je je etensresten kunt gebruiken om wat extra geld te besparen. Hier zijn enkele ideeën:
– bewaar stengels en stelen van groenten om soepbouillon van te maken,
– snijd oud brood in blokjes en bak ze in de oven om je eigen zelfgemaakte croutons te maken
– droog oud brood en maal het tot broodkruim dat je in een pot kunt bewaren
BONUS:
Top ongezonde ingrediënten om te vermijden in voedsel dat je in de winkel koopt.
Wist je dat ongeveer 80% van de “voedingsmiddelen” die je vandaag de dag in de schappen van de supermarkt vindt, 100 jaar geleden nog niet bestond? Ze zouden niet eens voedingsmiddelen genoemd mogen worden, omdat ze niet voeden en ons zelfs ziek maken. We zijn gemaakt om echt voedsel te eten en hier is een lijst met de ergste nepingrediënten die schadelijk en gevaarlijk zijn voor je gezondheid, dus vermijd ze alsjeblieft:
- Conserveringsmiddelen, bijvoorbeeld: TBHQ (veroorzaakt oorsuizen, misselijkheid, braken); Polysorbaten 60, 65 en 80 (veroorzaken onvruchtbaarheid, onderdrukken het immuunsysteem, anafylaxie); BHT/BHA (lever- en nierproblemen, BHA verhoogt het risico op het ontwikkelen van kanker); Natriumbenzoaat (allergische reacties, verhoogt het risico op het ontwikkelen van kanker); Sulfieten (allergische reacties, vooral voor astmapatiënten).
- Kunstmatige zoetstoffen. Eén daarvan, aspartaam, tast het zenuwstelsel aan en geeft bijwerkingen zoals hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies en stuiptrekkingen. Een andere, sucralose, vermindert de goede bacteriën in de darmen.
- Kunstmatige smaakstoffen. Deze term verwijst naar meer dan 100 mogelijke chemische additieven met als bijwerkingen allergische reacties en gedragsreacties.
- Kunstmatige kleurstoffen. Bijwerkingen zijn onder andere allergieën, sinus congestie, hyperactiviteit bij kinderen, verergering van symptomen van ADD en ADHD.
- Mononatriumglutamaat (MSG). Bijwerkingen zijn pijn op de borst, hartkloppingen, hoofdpijn en stimulatie van de smaakpapillen waardoor je meer gaat eten.
- Acrylamide. (verhoogt het risico op kanker). In Amerika moet dit op de verpakking vermeld staan, maar in Nederland is dit niet verplicht. Friet en chips bevatten de hoogste concentraties acrylamide.
- Transvetten. Bijwerkingen zijn hartaandoeningen, kanker en diabetes.
- Maïssiroop met een hoog fructosegehalte. Bijwerkingen zijn obesitas, insulineresistentie, verhoogd buikvet en hartaandoeningen.
Heb je vragen? Neem contact met mij op? Ik help je graag. Veel liefs!
Monika