Herfst Seizoensafstemming Deel 3 – emotionele opruiming en ontgiften.

 
 
Tijdens de herfst, het Metaal Element seizoen, is het belangrijk om te kijken wat je relatie is met emoties, zoals verdriet en bedroefdheid.
Houd je een van die emoties onverwerkt en geblokkeerd in je lichaam?
Voel je druk in je borst en longen?
Heb je vaak last van kortademigheid, frequente verkoudheid en griep, allergieën, astma, loopneus of hoesten?
Ben je verstopt en heb je darmproblemen zoals spastische darm, Crohn of Colitis?
Heb je een zeer droge huid en eczeem of broos haar of nagels?
 
Al deze symptomen kunnen wijzen op een disbalans in het Metaal Element, die kan worden veroorzaakt door onverwerkt verdriet, rouw, bedroefdheid en onvermogen om los te laten wat je niet langer dient. De herfst is een geweldige tijd om te werken aan het loslaten van trauma’s uit het verleden en emotionele problemen die je belasten.
 
Hier komt de volgende pijler van mijn herfst seizoenafstemming:
 
Pijler 4. Emotionele opruiming.
 

 Naast de ademhalingstechnieken beschreven in mijn vorige post kan je een prachtige Dry Crying Qigong-reeks oefenen voor het verwerken van verdriet en loslaten.

De volgorde moet op de volgende manier worden gedaan:

 
Voorbereiding:

Sta met je voeten breder dan een heupafstand van elkaar, buig je knieën lichtjes, trek je staartbeen en trek je navel naar binnen.

Breng de duim en wijsvinger van beide handen naar elkaar. Hierdoor ontstaat een verbinding tussen de long- en dikke darm meridianen (de longmeridiaan eindigt bij de duim en de dikke darm meridiaan begint bij de wijsvinger).

Laat je armen langs je zij hangen, iets achter de middellijn van je benen, door je schouderbladen iets naar elkaar toe te brengen. Dit helpt om de borst en de longen te openen. Als je ongemak voelt in de onderrug, plaats dan je handen op je onderrug voor extra ondersteuning.

Trek het gebied rond het punt tussen de anus en de geslachtsdelen op (Hui Yin-punt). Het bevindt zich op dezelfde plaats als de Eerste / Root chakra. Het omhoog trekken zorgt ervoor dat de Qi het lichaam niet verlaat.

 
Dry Crying reeks

Breng op een inademing de armen naar voren waarbij de rug van de handen elkaar raken, terwijl je je rug rond maakt en je schouders en sleutelbeenderen naar voren naar elkaar toe brengt. Dit wordt een Turtle Back-positie genoemd. Adem diep in.

Op een uitademing til je je ribben op en breng je de onderkant van de schouderbladen naar elkaar toe, breng tegelijkertijd de handen terug achter het lichaam met de handpalmen naar boven gericht. Dit wordt een Dragon Back-positie genoemd.

Kantel vervolgens je hoofd met de mond open naar achteren, ontspan de kaak en laat alle spanning van het gezicht los. Laat de adem via de mond vrij uit de longen stromen. Stel je voor dat het van het Hui Yin-punt door de longen naar de mond stroomt. Het geluid van de adem moet een zacht “haaaaaa” – geluid zijn met een dalende toonhoogte. “Haaaaaa” is het helende geluid van het Vuurelement en in PCG bestuurt het Vuurelement het Metaalelement.

Herhaal deze hele reeks 9 keer.

 
Sluitend:

Als je klaar bent met de reeks, is het belangrijk om de grond aan te raken om te voorkomen dat de ontwortelde gifstoffen en emoties Qi-stagnatie veroorzaken in de keel en het bovenste deel van de borst.

Leun langzaam naar voren, scharnierend op de heupen en laat de armen naar beneden hangen. Buig de knieën voldoende zodat de handen de grond kunnen raken.

Stel je de vrijgekomen emoties van verdriet, rouw en bedroefdheid voor, die als water uit de romp door de armen en via het midden van je handpalm diep in de aarde stromen. Aard tegelijkertijd je wijsvinger en duim op de aarde.

Door de Dry Crying-techniek een paar keer per dag te herhalen, wordt het loslaten intensiever, dus ga zo zacht of zo sterk als je voelt dat het op dat moment goed voor je is.

 

Omdat het geluid dat overeenkomt met het Metaal Element huilen is, is het heel helend om jezelf toe te staan om te huilen en te voorkomen dat je de tranen vasthoudt of stopt wanneer ze opkomen.

Als je het gevoel hebt dat je niet in staat bent om te huilen of als een huilbui diep van binnen vastzit, wend je dan tot een professionele holistische therapeut om Reiki-regressiegenezing of Energetische Massage met acupressuur op de specifieke meridiaan punten toe te passen. Reiki-regressiegenezing of Energetische massage omvat speciale technieken die werken op elk van de TCG-orgaansystemen, inclusief de longen en de dikke darm, die zachtjes het proces van loslaten en het opheffen van blokkades in deze gebieden stimuleert. Wil je er meer over weten, neem dan direct contact met mij op of bekijk mijn aanbod hier.

 
 
Als laatste, maar niet minder belangrijke pijler om je lichaam op de herfst voor te bereiden, deel ik met je het belang van je huid.
 
Pijler 5. Ontgiften via je huid.
 

Ik heb ervaren dat het werken met de huid tijdens elke detoxperiode erg ondersteunend is voor het verwijderen van de gifstoffen uit je lichaam. Ik gebruik de Ayurvedische technieken van dagelijks borstelen van de droge huid en zachte oliemassage in de ochtend, voordat ik ga douchen. Het helpt bij de bloed- en lymfecirculatie en verwijdert oude cellen van het huidoppervlak. Zelfmassage is zeer kalmerend en voedend en gaat de uitdroging van de huid tegen, die in het koudere en droge seizoen kan optreden.

Als je regelmatig sessies in de infraroodsauna of droge Finse sauna kunt hebben, zullen ze het ontgiftingsproces intensiveren. Als dat niet het geval is, kun je ook een warm bad nemen met wat magnesiumzout, Epsom-zout en baksoda.

Omdat de longen, volgens TCG, in de neus uitkomen, kun je wat aromatherapie toevoegen door een paar druppels essentiële olie aan je bad toe te voegen of te verspreiden in een diffusor. Cypress, patchouli, helichrysum en kaneelschors zijn essentiële oliën die helpen bij het verwerken van verdriet en rouw en het helen van emotionele wonden.

Je kan ook nog dieper met ontgiften via essentiële oliën gaan, door de zeer krachtige Symphony of the Cells™ behandeling te ondergaan. In deze behandeling wordt met 10-11 verschillende pure doTerra essentiële oliën van therapeutische kwaliteit gewerkt. Ze worden aangebracht op de rug en de onderkant van de voeten, tijdens een ontspannende korte massage. 

 
 

In de 3 posts over herfst seizoenafstemming, heb ik oefeningen en voorbeelden met je gedeeld die ik zelf regelmatig gebruik en die voor mij en mijn klanten werken.

Ik moedig je aan om ze te proberen en te behouden wat goed voelt, maar achterwege te  laten wat niet voor je werkt. Dwing jezelf niet om iets aan te passen dat niet goed voelt voor je lichaam, maar gebruik je intuïtie om je naar de oplossingen te leiden die goed zullen voelen. 

Ik wens je magisch en rustig herfstseizoen!

Related articles

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod