Hoe je je eigen geluk niet saboteert?

Het geluk van je leven hangt af van de kwaliteit van je gedachten.

 

Ik las dit citaat jaren geleden ergens in een tijdschrift en het stond diep in mijn geheugen gegrift. Voor mij beschreef het zo veel van onze menselijke strijd. Totaal onnodig. Pijn die ons wordt aangedaan door onze eigen gedachten.

 

Het deed me ook denken aan het korte boeddhistische verhaal van twee pijlen.

Het is een verhaal over een man, die zich in een bos waagde en werd getroffen door een pijl van een jager. Zijn arm was gewond en hij bloedde. De jager raakte in paniek en rende weg, de gewonde man helemaal alleen achterlatend in het bos.

 

De man zat daar en begon zich zorgen te maken. Zijn gedachten werden met de minuut donkerder. Zal ik het overleven? Zal ik mijn arm verliezen? Hoe zal mijn familie overleven na mijn dood? enzovoort, enzovoort, gaat het verhaal.

 

Hé, waar is de tweede pijl? – vraag je je misschien af.

Is het je niet opgevallen?

Ik zal het uitleggen.

 

De eerste pijl was de echte pijl die door de jager was afgeschoten en de tweede pijl was door de gewonde man zelf toegebracht door zijn zorgen. Merk op dat de pijn van de eerste pijl onvermijdelijk was, maar de pijn en het lijden van de tweede pijl was voorwaardelijk en kon volledig worden vermeden.

 

Hij had terug kunnen lopen naar het dorp, waar hij hulp zou krijgen en terug zou kunnen gaan naar zijn familie. Hij had zich volledig kunnen concentreren op zijn veiligheid en verzorging.

In plaats daarvan stopte hij zijn kostbare energie in zorgen en speculeren over dingen die misschien nooit zouden gebeuren.

 

Ik hou van dit oude verhaal omdat het tot op de dag van vandaag zo eenvoudig en relevant is. Door dit met je te delen, wil ik je aanmoedigen om je eigen gedachten te observeren, om naar de gesprekken om je heen te luisteren, om het nieuws te lezen (gewoon om het voorbeeld te krijgen, dan stoppen!) en zien hoe we allemaal elke dag “tweede pijlen schieten”…

 

Zoveel van onze gedachten zijn niet gebaseerd op feiten, maar op “zou kunnen zijn” en “wat als” en zijn ofwel zorgen over toekomstige gebeurtenissen die misschien nooit zullen gebeuren of de piekeren over gebeurtenissen uit het verleden die niemand meer kan veranderen. Ons geluk verdwijnt op het moment dat we die gedachten de overhand laten nemen en we ons ermee identificeren.

 

Dus, begin de waarheid en realiteit van je gedachten in twijfel te trekken! Steek je kostbare energie in het in het moment blijven en leef je leven in het NU.

Zie hoe het je verlicht, hoe je energie positief blijft en vibrations hoog, ongeacht de gebeurtenissen in je leven.

 

Onthoud dat het niet gaat om de ontkenning van de werkelijkheid. Als je droefheid, verdriet, pijn of woede voelt, laat het er dan zijn, maar blijf bij het gevoel. Ga niet in op je gedachten. Concentreer je volledig op de emotie. Laat het je lichaam vullen. Emoties blijven niet achter in ons lichaam als we ze laten voelen. Ze gaan wel weg, als je niet in de val trapt door te geloven dat je gedachten je emoties zijn.

 

Veel liefde en knuffels voor jullie allemaal!

Related articles

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod