Kiemen 101: hoe te ontkiemen en waarom doen?

Je hebt waarschijnlijk gehoord over gezondheidsbewuste mensen die kiemen eten of misschien heb je ze zelf gegeten in een gezond veganistisch restaurant. Misschien vond je ze wel leuk of heb je ze op de zijkant van je bord laten liggen, omdat je het gewoon een mooie garnering vond.

 

In dit bericht hoop ik je aan te moedigen om kiemen eens te proberen. Dit doe ik door hun voordelen op te sommen en je te laten zien hoe gemakkelijk het is om ze zelf thuis te kweken.

 

Er zijn talloze gezondheidsvoordelen van het eten van kiemen, dus ik zal me hier concentreren op de belangrijkste:

 

1. Het opnemen van kiemen in jouw dagelijkse maaltijden is een eenvoudige manier om een belangrijke voedingsboost voor jouw immuunsysteem te bieden. Die kleine groene “krachtpatsers” bevatten een hogere dosis kernvitaminen en mineralen zoals ijzer, koper, mangaan en kalium, in vergelijking met hetzelfde grote deel van volwassen planten.

 

2.Ik noemde in mijn andere blogpost hoe belangrijk vezels zijn voor ons microbioom en de algehele gezondheid. Kiemen zijn een geweldige manier om verschillende vezels in je dieet te krijgen. Meng gewoon 3-5 verschillende soorten kiemen in je salade of smoothie, of beleg je boterham ermee, en je zult je microbioombacteriën gelukkig maken. Het zal bijdragen aan een verbeterde spijsvertering en gezondere darm in het algemeen.

 

3. Het eten van kiemen zal je helpen een gezond gewicht te bereiken of te behouden.Kiemen bevatten weinig calorieën, maar dankzij het hoge vezelgehalte veroorzaken ze verzadiging en houden ze je langer vol.

 

4. Kiemen bevatten hoge niveaus van glucoraphanin, een kernenzym dat je lichaam beschermt tegen meerdere soorten kanker. Vooral broccolikiemen hebben een verbazingwekkend antikankervermogen en het is bewezen dat ze kankercellen doden en de groei van tumoren vertragen.

 

5.Kiemen hebben geweldige gezondheidsvoordelen voor de cardiovasculaire gezondheid. Ze helpen het cholesterol te verlagen, ontstekingen te verminderen en ateriosclerose te vertragen.

 

6.Meerdere onderzoeksprojecten bewijzen dat het eten van kiemen voordelen heeft voor het verbeteren van de hersenfunctie en het voorkomen van hersengerelateerde ziekten, zoals autisme of de ziekte van Alzheimer. Vooral kruisbloemige kiemen, zoals broccoli en radijs, zijn zeer effectief, vanwege hun hooge gehalte aan sulforafaan.

 

7.Zelf zaden ontkiemen, helpt je verbinding te maken met je eten en is erg budgetvriendelijk. Je kunt een gezonde verscheidenheid aan biologische groenten en peulvruchten in een gekiemde vorm eten voor veel minder dan het je zou kosten bij het kopen van volwassen producten.

 

Als dat niet overtuigend voor je is, zou ik je gewoon adviseren om je eigen empirisch onderzoek uit te voeren en je te committeren aan het dagelijks eten van verschillende kiemen gedurende 21 dagen. Ik ben er zeker van dat de verbetering van de gezondheid merkbaar genoeg zal zijn om een van de grootste fan van kiemen te worden.

Als je het eens wilt proberen, hier is een eenvoudige kiemmethode die je kunt volgen met elk van de kiemzaden.

 

Wat je nodig hebt:

 • verscheidenheid aan biologische zaden, die speciaal worden geproduceerd om te kiemen
 • 1-2 glazen weckpotten met grote opening en een speciaal roestvrijstalen zeefdeksel (zie mijn foto’s)
 • optioneel kunt u een set van 2 weckpots kopen met een speciale staanders in een hoek van 70 graden en een schaal voor het uitlekkende water
 • vers gefilterd water

Hieronder staat mijn methode van kiemen, die ik heb aangepast uit het boek van Doug Evans “The Sprout Book”. Ik gebruik het de hele tijd en het heeft me nooit in de steek gelaten. Het is eenvoudig en kan gemakkelijk worden opgenomen in een dagelijks schema. Ik stel graag een alarm in op mijn mobiel om me te herinneren aan drie dagelijkse spoeltijden.

 

Hieronder de stappen die ik volg:

 • doe 2 eetlepels zaden in een schone, gedesinfecteerde weckpot (ik doe het door kookwater in een pot en over een deksel te gieten) en dek af met een zeefdeksel
 • vul de helft van een pot met een vers gefilterd koud water en laat het twee minuten weken
 • giet water af en vul de pot opnieuw met vers koud water
 • laat de zaden ’s nachts 8 uur weken op kamertemperatuur
 • ’s ochtends water afgieten en de kiemen opnieuw afspoelen met vers koud water; plaats dan de pot ondersteboven, in een hoek van 70 graden. Je kunt een speciale kiempotstaander gebruiken of de pot in een hogere kom en tegen de zijkant plaatsen om de juiste hoek te creëren. Het is belangrijk dat het resterende water gemakkelijk kan weglopen. Ik laat mijn kiempotten op het aanrecht staan, met voldoende daglicht, maar niet in het directe zonlicht.
 • herhaal de bovenstaande stap 2-3 keer per dag
 • na 3-4 dagen vullen de kiemen de pot en hebben ze 1,5 cm lange witte staarten. Je kunt ze een halve dag langer in het licht plaatsen (nooit direct zonlicht) zodat ze meer groen gekleurde bladeren ontwikkelen.
 • als de kiemen klaar zijn, breng je ze voorzichtig over in een grote glazen of roestvrijstalen kom, vul het met vers koud water en spoel de kiemen af. Je zult merken dat de lege zaadhulzen aan de bovenkant zullen stromen en degenen die niet zijn ontkiemd, zullen naar de bodem vallen. Ik verwijder de zwevende zaadhulzen met een lepel en laat de zware op de bodem van de kom liggen. Giet de kiemen goed af op een dicht vergiet en breng ze over in een luchtdichte container.

Je kunt ze maximaal een week in de koelkast bewaren.

 

Ik wens je veel succes bij het ontkiemen en veel plezier bij het eten ervan! Als je vragen hebt over de kiemmethode of inspiratie nodig hebt om ze in je menu te verwerken, de beste manier om contact met mij op te nemen is op Instagram @monika_deboer.

Related articles

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod