Hoe kan je Seasonal Affective Disorder (SAD) herkennen en voorkomen

winterdepressie
Ben jij of iemand die je kent een van de half miljoen mensen in Nederland die elk jaar getroffen worden door Seasonal Affective Disorder (SAD)? Het staat ook bekend als winterdepressie of winterblues. Maar SAD is niet “alleen de winterblues”! Het kan voor veel mensen extreem ernstig en overweldigend aanvoelen. 

HOE HERKEN JE EEN SEASONAL AFFECTIVE DISORDER?

Net als bij depressies en andere psychische aandoeningen kunnen de symptomen van SAD variëren in ernst. Bij veel mensen beginnen de symptomen mild aan het begin van de herfst, maar worden ze in de loop van de winter steeds ernstiger. In de lente gaat het weer beter en in de zomer verdwijnt het, maar vaak komt het elk jaar terug. Hier zijn de meest voorkomende SAD-symptomen: 

  • Lage, gedeprimeerde stemming
  • Angst en paniek
  • Verlies van interesse in activiteiten die je vroeger leuk vond
  • Gevoelens van verdriet, hopeloosheid en wanhoop
  • Suïcidale gedachten (wordt beschouwd als een medisch noodgeval, zoek onmiddellijk hulp)
  • Weinig energie en vermoeidheid
  • Je boos, prikkelbaar en gestrest voelen
  • Veranderingen in slaappatroon
  • Moeite met concentreren
  • Onverklaarbare pijn
  • Laag gevoel van eigenwaarde
  • Veranderingen in gewicht en eetlust
  • Trek in koolhydraatrijk en zoet voedsel
  • Gebruik van drugs of alcohol voor troost

WAT VEROORZAAKT WINTERDEPRESSIE?

Er is een verband tussen het korter worden van de dagen met minder zonlicht en het ontstaan van winterdepressiesymptomen, maar wetenschappers weten niet precies wat dit veroorzaakt. Wat wel bekend is, is dat de volgende onevenwichtigheden kunnen bijdragen aan het ontstaan van symptomen van SAD:

  • Verkeerde afstemming van je circadiane ritme en de natuurcyclus. Het circadiane ritme is je interne klok die je stemming, slaap en eetlust regelt op basis van veranderingen tussen licht en donker in de omgeving. Idealiter zou je de natuurlijke cyclus van dag en nacht in de natuur volgen, wakker worden met de zonsopgang en ondergaan met de zonsondergang en overdag voldoende zonlicht krijgen. In plaats daarvan word je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat blootgesteld aan veel kunstlicht en breng je veel minder tijd door in het natuurlijke licht.
  • Tekort aan serotonine, dat is onze “happy neurotransmitter” en werkt als een Serotonine wordt voor maar liefst 90% in de darmen aangemaakt uit het aminozuur tryptofaan. Voor een gezonde serotoninespiegel is belangrijk om voldoende tryptofaan uit voeding binnen te krijgen. Hierdoor hebben je darmen, spijsvertering en de voeding die je eet een enorme invloed op hoe je je dagelijks voelt. Serotonine kan de bloed-hersenbarrière echter niet passeren en 10% wordt daarom in de hersenen aangemaakt.
  • Te veel melatonine, bekend als een “slaaphormoon”. Duisternis is de bougie voor je pijnappelklier om melatonine te produceren, en te veel ervan kan ervoor zorgen dat je je slaperig, suf en met weinig energie voelt.
  • Een tekort aan vitamine D wordt ook in verband gebracht met (winter)depressie en andere psychische aandoeningen. Het kan gemakkelijk gebeuren tijdens de late herfst, winter en vroege lente, omdat blootstelling aan zonlicht nodig is voor ons lichaam om vitamine D aan te maken.

Het goede nieuws is dat SAD, net als depressie of angst, efficiënt kan worden vermeden en behandeld met veel holistische en volledig natuurlijke methoden. Ik wil de methoden met je delen die gemakkelijk toegankelijk zijn, geen bijwerkingen hebben en de grootste impact hebben.

  1. NATUURLIJK ZONLICHT OF LICHTTHERAPIE.

Doe je uiterste best om overdag naar buiten te gaan en jezelf bloot te stellen aan de zon zonder zonnebril op (maar kijk nooit rechtstreeks in de zon).

De blootstelling aan het ochtendlicht bij zonsopgang is het belangrijkst voor je circadiaan ritme. Als het te koud wordt om ’s ochtends vroeg naar buiten te gaan, kun je warm aangekleed bij een open raam gaan zitten en naar buiten kijken.

Als je levensstijl je niet genoeg tijd in het zonlicht geeft, kun je een lichttherapie gebruiken, waarbij je elke ochtend 15 tot 30 minuten voor een speciale lichtlamp zit. Het vervangt het daglicht dat in de winter ontbreekt door je bloot te stellen aan fel licht (ongeveer 20 keer feller dan standaardverlichting).

  1. LICHAAMSBEWEGING.

De voor bijna iedereen toegankelijke en effectief – regelmatige lichaamsbeweging, minstens drie keer per week 30 minuten, is een krachtig middel om (winter)depressie te bestrijden. Volgens sommige onderzoeken is het net zo effectief bij de behandeling van milde tot matige depressies als antidepressiva.

Kies oefeningen die je leuk vindt en waar je een gewoonte van kunt maken. Zelfs iets simpels als een wandeling maken of op een rebounder springen is geweldig.

  1. MASSAGE.

Het is bewezen dat massagetherapie de stemming verbetert, angst vermindert, de bloeddruk verlaagt en het energieniveau verhoogt, dus het kan een effectieve methode zijn om je SAD-symptomen te verminderen. Als je een massage krijgt, voelt je lichaam zich niet alleen beter omdat de fysieke pijn weg is, het vermindert ook de stresshormonen en pompt je systeem vol met de vrolijke “love” chemische cocktail waardoor je je zo ontspannen voelt.

Vergeet niet dat je huid met bijna 2 vierkante meter op een volwassene het grootste orgaan van je lichaam is. Als de massage door een professionele therapeut wordt gedaan, kan het praktisch net zo effectief zijn als een sessie psychotherapie. Regelmatig een massage ondergaan is geen luxe. In veel gevallen kan het een belangrijke aanvullende behandeling zijn om de winter door te komen.

  1. REIKI.

Reiki kan een zeer effectief middel zijn om de winter(depressie) te overwinnen, vooral vanwege het vermogen om het fysieke, mentale en emotionele evenwicht te herstellen, je stemming te verbeteren en stress te verminderen. Een verbeterde balans heeft altijd een domino-effect op andere symptomen die samenhangen met een negatieve stemming, zoals angst, boosheid, verwarring en hopeloosheid en kan helpen de negatieve gedachten en gevoelens op te ruimen.

  1. ESSENTIËLE OLIËN.

Veel essentiële oliën met een hoog gehalte aan linalool en bèta-pineen staan bekend om hun vermogen om verdrietige en angstige gevoelens te verminderen. Essentiële oliën van lavendel, muskaatsalie, koriander, cilantro, basilicum en petitgrain hebben een hoog gehalte aan linalool, terwijl citroen, limoen en witte den een hoog gehalte aan bèta-pineen hebben.

Het is zo verbazingwekkend dat ze je stemming echt kunnen ondersteunen en dat ze zo eenvoudig te gebruiken zijn – slechts 1 druppel maakt een enorm verschil en kan je stemming direct oppeppen. Een van de mooiste dingen aan essentiële oliën is hun vermogen om emoties direct te beïnvloeden wanneer ze worden geïnhaleerd. Hun chemische bestanddelen zijn in staat om rechtstreeks van de neus naar het limbische systeem van de hersenen te gaan en hebben een direct en onmiddellijk effect op emoties.

  1. EEN ANTI-DEPRESSIE VOEDING.

Je hebt waarschijnlijk gehoord over de verbinding tussen darmen en hersenen en het feit dat een gezond voeding in de neurowetenschappelijke wereld wordt gebruikt als een belangrijke behandeling voor mentale aandoeningen. De optimale voeding voor geestelijke gezondheid is voornamelijk gebaseerd op onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen (groenten, fruit, peulvruchten, granen, noten, zaden), met af en toe vis of vlees en het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en andere stimulerende middelen zoals koffie en zwarte thee.

  1. VITAMINE D SUPPLETIE.

Als een op zichzelf staand hulpmiddel zal het niet helpen om winterdepressie te voorkomen, maar in aanvulling op gezonde voeding, beweging en lichaamstherapieën zal het bijdragen aan het verminderen van de symptomen.

  1. SOCIALE BINDING.

Zelfs maar één persoon hebben die je mentale steun kan bieden, naar je kan luisteren en waar je samen leuke activiteiten mee kan doen tijdens de donkere wintertijd is ontzettend belangrijk. Als mensen hebben we sociale contacten nodig om emotioneel en mentaal gezond te blijven. Het is bewezen dat het hebben van een vertrouwde en betrouwbare vriendengroep of gewoon een aantal mensen met dezelfde overtuigingen, interesses en hobby’s een positieve invloed heeft op de algehele gezondheid.

Ik hoop dat deze praktische tips je goed kunnen helpen. Als je vragen hebt of een professionele hulp zoekt, neem contact met mij op.

Als paramedisch natuurgeneeskundig therapeut kan ik je professionele en effectieve hulp bieden zonder de bijwerkingen van medicijnen. 

Veel liefs,

Monika

Related articles

Wat maakt ons ziek of gezond?

Het lijkt erop dat ondanks de snelle ontwikkeling van de westerse geneeskunde, duizenden wetenschappelijke onderzoeken, zoveel nieuwe geavanceerde behandelmethoden en medicijnen, we ons niet beter

Read More

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod