Voel je lichter en reinig je energie met de Negen Zuiveringsademhalingstechniek

Tijdens mijn dagelijkse wandeling, in het bos of in mijn stad, voel ik altijd de energie om me heen. Ik voel de open, uitgestrekte, uitnodigende en verhelderende energie van de natuur, de bewolkte lucht en zon boven me en de grond onder mijn voeten.

 

Ik voel een mix van verschillende energieën van mensen die ik passeer tijdens mijn wandelingen. Er is zeker lichtheid en opluchting, dat we weer “open” en “vrij” zijn, na maanden van beperkingen in de herfst en winter. Maar er is ook veel oude aanslepende angst, bezorgdheid, depressie en zorgen. Voor veel mensen was de intensiteit van de afgelopen twee jaar gewoon te overweldigend en ze kunnen geen rust en vrede in zichzelf vinden.

 

Ik wil een oefening met je delen die ik zelf regelmatig doe, vooral als ik ga slapen. Maar het werkt ook heel goed in de ochtendroutine of als een korte mindfulnessoefening tijdens een drukke dag.

Deze oefening is heel eenvoudig en tegelijkertijd heel krachtig en efficiënt in het terugbrengen van innerlijke rust en harmonie. Het ruimt niet alleen opgestapelde emoties, rommel in de geest en vastzittende energie uit je systeem.  Het verwijdert ook gifstoffen uit het lichaam omdat het merendeel van de gifstoffen vrijkomt bij het uitademen en het verjongt de hersenen door de zuurstoftoevoer in de bloedbaan te vergroten.

 

Ik hou van deze ademhalingsoefening omdat hij elke keer weer werkt!

Hoe de negen zuiverende ademhalingen te oefenen:

 

Vrouwen moeten deze oefening anders doen dan mannen om het Yin en Yang element in balans te brengen. In oosterse filosofieën worden mannen en de rechterkant van ons lichaam beschouwd als meer Yang, terwijl vrouwen en de linkerkant van ons lichaam meer Yin zijn. Om balans in ons lichaam te brengen en te houden, beginnen we de pranayama aan de tegenovergestelde kant, dus links voor mannen en rechts voor vrouwen.

 

Mannen doen drie sets van drie ademhalingen, beginnend met het sluiten van het rechterneusgat met de rechterhand, en de eerste inademing wordt gedaan met het linkerneusgat. Vrouwen beginnen met het sluiten van het linkerneusgat met de linkerhand en de eerste inademing wordt gedaan via het rechterneusgat. Ik beschrijf de oefening hieronder in een versie voor vrouwen.

 

Als je moeite hebt om je kleuren voor te stellen, is dat geen probleem. Concentreer je gewoon op het feit dat je nieuwe, schone energie inademt en onzuiverheden en onnodige dingen die je niet meer dienen uitademt.

 

Beginpositie:

– Begin met het vinden van een comfortabele zithouding. Ik zit graag op een meditatiekussen in mijn bed of overdag op de yogamat. Als je liever op een stoel zit, kruis je benen dan niet.

– Strek je ruggengraat en voel hoe de kruin van je hoofd naar de hemel reikt, maar houd je spieren ontspannen, vooral je nek en kaak. Je kin moet iets omlaag en je hoofd iets ingetrokken zijn, zodat je wervelkolom gestrekt blijft en je check open is.

– Sluit je ogen en breng je focus zachtjes naar het punt tussen de wenkbrauwen.

-Adem rustig in en uit door je neus gedurende 11 ademhalingen om tot rust te komen.

 

Eerste set:

-Hef je linkerhand op, sluit het linkerneusgat af met je duim en adem langzaam, bewust de lucht in met het rechterneusgat. Sluit het rechterneusgat af met je ringvinger en houd de adem een seconde vast. Open nu het linkerneusgat en adem langzaam en bewust volledig uit.

-Adem nu in via het linkerneusgat, sluit het af met je duim en houd de adem een seconde vast. Open dan het rechterneusgat en adem langzaam en bewust volledig uit.

-Herhaal deze inademingen en uitademingen drie keer, waarbij je afwisselend één keer het linkerneusgat en één keer het rechterneusgat afsluit.

-Stel je tijdens de inademing een zuivere, helende energie van lichtgroene kleur voor die door het hele lichaam oplost en op alle plaatsen doordringt om ze te reinigen en te helen.

-Stel je tijdens de uitademing voor dat je negatieve energie van lichtblauwe kleur uitademt, die het mannelijke potentieel en het verleden vertegenwoordigt. Dit zal obstakels en blokkades in het lichaam verwijderen.

 

Tweede set:

Herhaal dezelfde cyclus van in- en uitademen met de rechterhand en begin bij het sluiten van het rechterneusgat met de duim.

-Blijf je tijdens het inademen een heldergroene, helende energie voorstellen.

-Stel je tijdens de uitademing voor dat negatieve roze energie je lichaam verlaat. Het wordt geassocieerd met het vrouwelijk potentieel en de toekomst. Dit zal obstakels, vervuiling en onnodige energieën uit het lichaam verwijderen.

 

Derde set:

-Plaats je handen op je schoot, de linkerhand op de rechterhand met de binnenkant van de handpalmen naar boven gericht.

-Blijf je tijdens het inademen een heldergroene, helende energie voorstellen.

-Stel je tijdens de uitademing de donkere rook voor die via de kruin van je hoofd komt. Het vertegenwoordigt alle obstakels die samenhangen met het heden die je lichaam verlaten.

Als je klaar bent met de ademhalingsoefening, ga dan even zitten met je ogen dicht en blijf rustig doorademen. Voel het verschil in je lichaam, voel alle sensaties, de lichtheid in je hoofd, de ruimte achter je ogen, de expansieve kwaliteit in je borstkas.

Je kunt je oefening afsluiten door je handen in een gebed te plaatsen en je hoofd zachtjes te buigen, om je lichaam, dit moment en de adem zelf te eren.

Ik stuur jullie allemaal heel veel liefde!

Related articles

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod