Voorkomen is beter dan genezen

We hebben allemaal het populaire gezegde gehoord dat “Voorkomen beter is dan genezen” en we geloven daar waarschijnlijk zelfs in. Maar hoeveel van ons nemen het naar ons hart en doen er eigenlijk iets aan?

 

Als we jong zijn, denken we niet veel na over onze levensstijl en welke impact het heeft op onze algehele gezondheid en welzijn. Met de leeftijd hebben we de neiging om er bewuster over te worden, misschien zelfs onze gewoonten aan te passen vanwege enkele kwalen die we ervaren. We horen vaak van oudere vrienden of familieleden over hun gezondheidsproblemen, hoeveel verschillende medicijnen ze door hun artsen hebben voorgeschreven en hoe het hen niet beter laat voelen, maar eerder problemen van het ene lichaamsdeel naar het andere verschuift.

 

We nemen een goede gezondheid gewoon voor lief en richten de meeste energie op werk en verplichtingen. Het lijkt erop dat we volledig vergeten zijn dat we een gezond fit lichaam nodig hebben om te gedijen en onze doelen en dromen te bereiken.

 

Ons lichaam spreekt tot ons om ons een waarschuwing te geven wanneer we er niet goed om geven, wanneer we te veel en te hard werken, wanneer we niet genoeg bewegen, wanneer we te weinig slapen, wanneer we niet gezond eten, wanneer we ze en op hen stoffen aanbrengen die ons schaden … de lijst kan nog wel even doorgaan.

 

We negeren vaak die vroege tekenen en nemen wat vrij verkrijgbare medicatie om de waarschuwing te dempen. Als we onze gewoonten niet veranderen, zal ons lichaam een grotere waarschuwing geven en zullen we zien dat verschillende kwalen en ziekten ernstiger worden en ons meer problemen bezorgen. Sommige mensen kunnen heel lang zo doorgaan. Ze herinneren zich eigenlijk niet eens hoe het voelt om fit en gezond te zijn.

 

We zijn vergeten dat ons lichaam zelfgenezend vermogen heeft en dat we onszelf kunnen helpen door naar hen te luisteren, vooral die vroege waarschuwingen. Wanneer we een verband leggen tussen onze levensstijlgewoonten en hoe ze ons laten voelen, kunnen we een keuze maken en krachtige actie ondernemen om ons welzijn te verbeteren.

 

Een gezonde levensstijl is geen 100% garantie op geen ziekte, maar het is het beste wat je voor jezelf kunt doen om het te voorkomen en je lichaam uit te rusten met alles wat het nodig heeft om je door het leven te dragen. Er zijn verschillende pijlers voor een gezonde levensstijl, maar degenen die het meest worden overeengekomen door de onderzoekers van gezondheid en een lang leven zijn: voeding, beweging, slaap, doel, spirituele oefening en gemeenschap.

 

Ik ben gepassioneerd door een holistische benadering van gezondheid en leg de nadruk op preventie door levenslange gezonde gewoonten te creëren. In de volgende paar berichten ga ik eenvoudige maar effectieve praktijken en gewoonten in elk van die pijlers met je delen.

 

Liefs & knuffels

Related articles

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod