Winter – het seizoen van stilte en het element water

winter
In de natuur is de winter de tijd van rust en winterslaap, wanneer dieren en planten zich terugtrekken om hun reserves op te bouwen voor de volgende cyclus van seizoenen. Dit is een rustige, stille en reflectieve tijd van het jaar. De winter is de meest “yin” tijd van het jaar en wordt geassocieerd met duisternis, kou, traagheid en een naar binnen gerichte beweging van energie.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is het winterseizoen verbonden met de energie van het element Water. Water vertegenwoordigt ons vermogen om te stromen, te transformeren en obstakels te overwinnen. Water is volhardend en vastberaden. Water vindt altijd een weg. Denk aan vele vormen van water: een brede ruisende bergrivier, een zacht kabbelend beekje, sterke golven van de oceaan, zachte regen of sneeuwvlokken die naar beneden vallen, of een bevroren meer.

De twee meridianen en organen die te maken hebben met het element water zijn de nieren en de blaas. Ze beheren de waterstofwisseling en handhaven de homeostase in het lichaam, ze controleren de tanden, botten, het beenmerg, de hersenen en het ruggenmerg. De nieren slaan onze “Jing” op, wat met andere woorden de “essentie” of “vitale energie” is die in ons zit en die het contactslot vormt voor ons lichaam, onze geest en onze ziel. Jing wordt gevormd bij de conceptie en is verantwoordelijk voor onze groei, voortplanting en ontwikkeling, het bepaalt onze constitutionele kracht en weerstand tegen ziekten.

Volgens TCG is er een vuur dat tussen de nieren brandt (het ming-men vuur) en de mentale geest in de nieren, die bekend staat als de Wil (Zhi). Samen drijven ze onze energie, uithoudingsvermogen, kracht en wilskracht aan die nodig zijn om obstakels te overwinnen en door te zetten om doelen te bereiken. Als de nieren niet optimaal werken – het vuur in onze interne verwarmingsketel is gedoofd – dan verliezen we onze motivatie en wilskracht, worden we depressief of hebben we last van seizoensgebonden aandoeningen.

De emotie die verbonden is aan het winter- of waterelement is angst. In zijn gezonde vorm is angst een essentieel overlevingsinstinct, omdat het ons alert en aandachtig houdt voor onze situatie en omgeving. Als angst echter uit balans is, kan het een obstakel worden om ons leven ten volle te leven en angst, paniek en fobieën creëren. Het kan zich uiten als angst voor hoogtes, spinnen, niet goed genoeg zijn en elke andere vorm. Het kan zich uiten in verstarring, niet in staat zijn om vooruit te komen of je leven proberen te vullen in een poging om je angst te ontvluchten.

Hoe herken je of je Waterelement in harmonie en balans is?

Je kunt snel controleren of je eigen waterelement in balans en in goede gezondheid is door de onderstaande vragen te beantwoorden.

Als je in balans bent, is Ja het antwoord op de volgende vragen:

 • Zijn je lichaam, geest en ziel in harmonie en voel je je kalm, stabiel en geaard?
 • Heb jij de moed om de donkere wintermaanden door te komen?
 • Heb je de wilskracht om je doelen na te streven en weet je wanneer je moet rusten en opladen?
 • Werken je nieren en blaas goed?
 • Heb je sterke, gezonde botten en tanden?
 • Hoor je goed en heb je geen oorproblemen?

Als je uit balans bent, is Ja wellicht het antwoord op één of meer van de volgende vragen:

 • Voel je je machteloos, ongemotiveerd of apathisch?
 • Heb je last van angst, bezorgdheid, paniekaanvallen, fobieën of een obsessieve-compulsieve stoornis?
 • Heb je last van lage rugpijn of zwakke knieën en benen?
 • Heb je last van vochtophoping of blaasontstekingen?
 • Heb je een laag libido of andere seksuele problemen?
 • Heb je oorsuizen of regelmatig oorontstekingen?
 • Heb je vruchtbaarheidsproblemen?
 • Voel je je moe of uitgeput?
 • Heb je last van endocriene stoornissen of hoge bloeddruk?

Als je antwoorden je een beeld geven van een onevenwichtig waterelement, dan ben je niet de enige. In onze westerse samenleving is dat geen verrassing. De levensstijl die we hebben aangepast als geaccepteerde norm en als vereiste voor een gelukkig en succesvol leven, is niet harmonieus of gezond.

Omdat je energie consequent wordt gestoken in activiteiten of werk dat niet in lijn is met wie en wat je bent, put het je Jing (energie van de vitale essentie) uit en leidt het tot diepe vermoeidheid en veel andere psychosomatische symptomen.

Als je mijn eerdere posts hebt gelezen, weet je hoe graag ik me afstem op de seizoensgebonden energieveranderingen. Ik geloof echt dat als we ons afstemmen op deze verandering van energie, we ons lichaam en onze geest effectief kunnen verjongen en een optimale gezondheid kunnen behouden. De winter is de beste tijd om de nieren en blaas te verjongen en te voeden en het waterelement in ons lichaam weer in harmonie te brengen.

Paradoxaal genoeg is de periode van half november tot januari een van de drukste periodes van het jaar, met veel feestdagen, familiebijeenkomsten en feestjes, winkelen om cadeaus te kopen en onze huizen klaar te maken voor feestelijkheden. Dit kan je blij maken en een energieboost geven, maar als je geen tijd maakt om te rusten en naar binnen te gaan, zal het je uitgeput achterlaten.

Als je een aantal praktische en eenvoudige methoden wilt om voor je vitale energie te zorgen en in lijn met het winterseizoen te leven, lees dan mijn volgende post.

Veel liefs,

Monika

 

Related articles

Monika De Boer

NATUURGENEESKUNDIG
HOLISTISCH ENERGETISCH THERAPEUT

Ik bied holistische energetische therapie en voedingscoaching, die jou als uniek en heel persoon aanspreekt. Daarnaast ben ik docent Energetische Massage bij Healing Space Institute in Bussum, Nederland. Mijn missie is om mensen te helpen in een staat van optimale gezondheid en welzijn te leven en hen opnieuw te verbinden met de aangeboren wijsheid en genezende kracht van hun lichaam.

Ontdek

Meer over wie ik ben

Mijn Aanbod